Review of Light And Darkness – Flute Sonatas by FLUIT (2023)

Nederlands Fluit Genootschap – Aysha Wills

Carl Philipp Emmanuel Bach, Light and darkness, Flute sonatas.

Carl Philipp Emmanuel Bach, Light and darkness, Flute sonatas. Accademia Ottoboni Manuel Granatiero, fluit, Yu Yashima, klavecimbel en Marco Ceccato, cello. Arcana A537

“Het eerste wat men hoort bij het opzet- ten van deze opname is een flinke ademhaling. Terecht; de muziek van C.Ph.E. Bach vereist een ontzettende controle over toon en dynamiek, wat door velen onderschat wordt, omdat het toch onder de oude muziek’ valt. Luister maar naar het tweede deel van de eerste sonate op deze cd. Zelfs op een Böhmfluit zouden de meesten dat niet weg kunnen spelen. Toch speelt Manuel Granatiero het met een zelfverzekerd gemak dat je zelden hoort op wat voor instrument dan ook. Niet alleen zijn techniek, maar ook zijn gevoel voor muziek, met name dynamiek, is uitermate schitterend. Zelfs op de momenten waar ik zelf op een andere manier had gekozen te spelen vond ik zijn muzikale redenering overtuigend.

Mensen die mij kennen weten dat ik uiterst kieskeurig ben wat betreft het uitvoeren van muziek van C.Ph.E. Bach. Het vraagt veel. Technisch vermogen, maar ook dat de speler durft om niet alleen mooite spelen, maar soms ook erg brutaal en raar. Toch heeft deze opname echt indruk op mij gemaakt. Niet alleen door het prachtige spel van Granatiero en zijn medespelers Yu Yashima (klavecimbel) en Marco Ceccato (cello) maar ook door de kristalzuivere opname door Arcana. Ik ben zelf een geboren kamermusicus, meestal zijn de momenten van prachtig samenspel en dialoog voor mij de highlights. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik op deze opname juist positief verrast was door de solomomenten. Dit is niet omdat ik de andere musici niet goed vind, integendeel, maar het is zelden dat ik zó gecharmeerd wordt door het karakter van de traverso. De Solosonate in a klein, die ik al honderden keren gespeeld en gehoord heb, blinkt uit. Op de Quantz-model traverso komen de lage tonen zo stevig uit en contrasteren zo mooi met de pianomomenten dat ik vrijwel meteen ben gaan studeren. Dat is een goed teken!”

Read on NFG